Kde koupit levné barvy do tiskárny Canon + srovnání nákladů

25. 10. 2021

Výběr správné náplně je alfou a omegou kvalitního tisku. Věděli jste ale, že náplně tonery a cartridge Canon můžete pořídit i několikanásobně levněji, aniž byste museli slevovat na kvalitě?

Obsah:

  • Cenové srovnání cartridgí a tonerů Canon
  • Pokud tisknete velké množství dokumentů, budou nízké tiskové náklady pravděpodobně jednou z vašich priorit. Při tisku stovek a více stran měsíčně může správně zvolená náplň znamenat i desítky tisíc ušetřených korun.

    Zorientovat se v nabídce barev ale není jednoduché, zejména pokud vám nejsou známé základní tiskárenské pojmy. Podívejme se proto nejprve na ně.

    Cartridge jsou náplně do inkoustových tiskáren; jak jejich název napovídá, obsahují inkoust, který se při tisku přenáší na papír skrze mikrotrysky v tiskové hlavici. Jako tonery pak označujeme náplně určené pro laserová zařízení. Jejich barevným médiem je tonerový prášek - ten se na podklad fixuje působením tzv. optického válce a zapékací jednotky (viz článek o fungování laserových tiskáren).

    Důležitý je pak rozdíl mezi tzv. originálními a kompatibilními náplněmi:

    • originální náplně jsou tonery a cartridge od výrobců tiskáren, tzn. barvy, který vyrábí Canon (přečtěte si také o její zajímavé historii),
    • kompatibilní náplně (označují se také jako alternativní) jsou barvy, které vyrábí nezávislé třetí strany; tyto tonery a cartridge jsou až 4krát levnější a - při výběru vhodného dodavatele - nehrozí poškozením tiskárny ani zkrácením její záruční lhůty.

    Cenové srovnání cartridgí a tonerů Canon

    Při porovnání nejprodávanějších barev pro tiskárny Canon jsme vycházeli z cen aktuálních pro září 2021. Ty jsme přepočítali na náklady pro tisk 1 černobílé strany (princip šetření při použití barevných alternativních tonerů ale platí i zde).

    Je třeba vzít v potaz, že uvedená výtěžnost náplní počítá s 5% pokrytím stránky barvou, což odpovídá dokumentu s několika odstavci textu. Při tisku fotografií a ilustrací je spotřeba barvy mnohem větší.

    Originální náplň

    Tiskové náklady

    Kompatibilní náplň

    Tiskové náklady

    Rozdíl tiskových nákladů na 1 000 stran

    Canon PG-540 XL černá

    1,08 Kč

    CANON PG-540-XL TonerPartner PREMIUM černá

    0,7 Kč

    380 Kč

    Canon PG-545 XL černá

    1,36 Kč

    CANON PG-545-XL TonerPartner PREMIUM černá

    1,07 Kč

    290 Kč

    Canon PGI-520BK černá

    1,04 Kč

    CANON PGI-520 TonerPartner PREMIUM černá

    0,11 Kč

    930 Kč

    Canon PGI-525BK černá

    1,06 Kč

    CANON PGI-525 TonerPartner PREMIUM černá

    0,13 Kč

    930 Kč

    Canon PGI-550BK černá

    1,35 Kč

    CANON PGI-550-XL TonerPartner PREMIUM černá

    0,12 Kč

    1 230 Kč

    Canon CLI-526BK černá

    0,92 Kč

    CANON CLI-526 TonerPartner PREMIUM fotočerná

    0,09 Kč

    830 Kč

    Mezi další způsoby ke snížení tiskových nákladů patří především:

    • využívání ekologických fontů (např. Ryman Eco, Ecofont Sans, ale také Courier New),
    • tisk v úsporném režimu (módu),
    • tisk na obě strany papíru a v poloviční velikosti (neplatí pro úřední další důležité dokumenty).

    Podobné články

    3 minuty čtení

    Jak snížit spotřebu inkoustových náplní při tisku a prodloužit jejich životnost?

    Dopřáváte svojí tiskárně originální náplně? Než tiskárna doslouží, v náplních její pořizovací hodnotu hravě přeplatíte, a ne jednou. Originální inkoust do tiskárny vyjde v přepočtu na mililitr tekutiny dvakrát dráž než proslulé luxusní šampaňské Dom Perignon. U tak drahého špásu nesmí přijít ani kapka na zmar! Jak neplýtvat šampaňským vám neporadíme, zato jak prodloužit životnost inkoustových cartridgí jsme shrnuli do následujícího článku.

    Celý článek »
    3 minuty čtení

    Canon: Příběh jedné z nejinovativnějších značek na světě

    První fotoaparát vyrobili už v roce 1934 a krom toho, že se velmi nápadně podobal v té době věhlasným fotoaparátům Leica, na něm nebylo nic moc zajímavého. Za těch 85 let svojí existence se nakonec Canon vyšplhal na horní příčky žebříčku nejinovativnějších firem světa. S více než třemi tisíci patenty je po právu považován za globálního technologického lídra na trhu zobrazovací techniky. Pojďte se začíst do příběhu značky Canon.

    Celý článek »